بررسی ها نشان می دهد که سال گذشته ۱۳۰ هزار میلیارد ریال اوراق سخاب در دستور نشر قرار گرفت. بر اساس آخرین اطلاعات تا کنون ۱۰۰ هزار میلیارد ریال از این اوراق نیز به پیمانکاران واگذار شده است. با توجه به اتمام مهلت واگذاری، که تا پایان شهریور اعلام شده، مهلت واگذاری این اوراق تمدید شده و پیش بینی میشود تمام ۱۳۰ هزار میلیارد ریال جذب شود.
فروش اوراق اسناد خزانه اسلامی که از ابتدای سال در سایتهای دیوار و شیپور برای فروش اوراق اسناد خزانه اسلامی با نرخهای ۴۶ درصد شکل گرفته بود؛ حالا با ابلاغیه جدید بانک مرکزی عمیقتر شده است.
بازار سیاه سخاب در دیوار و شیپور گسترده تر می شود/پیمانکاران به دنبال پول
به گزارش بولتن نیوز، براساس این ابلاغیه د از این به بعد بانکها حق ندارند معاملات ثانویه اوراق را انجام دهند. این ممنوعیت به دنبال خودداری بورس از پذیرش این اوراق صورت گرفته و به دنبال آن نرخ تنزیل روز به روز افزایش یافته است. در نتیجه دریچه نقد شوندگی برگههایی که دولت برای تسویه بدهی خود به پیمانکاران داده، بسته شده است
ماجرا از آنجا آغاز شد که سازمان بورس اواخر سال گذشته اعلام کرد دیگر اسناد خزانه اسلامی را در تالارهای خود مبادله نخواهد کرد. استدلال بورس این بود که این برگهها سایر معاملات را تحت تاثیر قرار داده است.
ممنوعیت ورود برگههایی که دولت برای تسویه بدهی خود به پیمانکاران داده بود؛ در نهایت موجب شد تا دولت برای عرضه این اوراق در شعب بانک ملی تصمیم گیری کند؛ اما از آنجا که بانکها ساز و کار چنین معاملاتی را ندارند؛ به تدریج بازار سیاه سخاب با نرخهایی غیرمنطقی و بالای ۴۶ درصد ایجاد شد. صاحبان برگهها یا همان پیمانکاران طلبکار دولت برای نقد کردن اوراق باید در بازار سیاه دنبال مشتری می گشتند و به این ترتیب پای آگهی اوراق مورد اشاره به سایتهای دیوار و شیپور باز شد.
صاحبان اوراق به هر قیمتی حاضر به نقد کردن این برگهها بودند و از این رو نرخها تا ۴۶ درصد هم بالا رفت. سال گذشته ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق اسناد خزانه اسلامی به این شکل وارد بازار شد و در این آشفته بازار باز هم بورس حاضر به پذیرش این اوراق نبود.
البته بنا نبود معاملات ثانویه در خارج از این بازار صورت گیرد، اما پیمانکاران به دلیل فشار مالی ناچار به فروش این اوراق در بازار سیاه شدند. برای فروش برگههایش صبر نکردند و اقدام به فروش آن کردند. این موضوع باعث شد تا از بازار سیاه معاملات ثانویه غیرشفاف شکل بگیرد. اتفاقی که سبب شده تا امروز مشکلات به شبکه بانکی منتقل شود.
بررسی ها نشان می دهد که سال گذشته ۱۳۰ هزار میلیارد ریال اوراق سخاب در دستور نشر قرار گرفت. بر اساس آخرین اطلاعات تا کنون ۱۰۰ هزار میلیارد ریال از این اوراق نیز به پیمانکاران واگذار شده است. با توجه به اتمام مهلت واگذاری، که تا پایان شهریور اعلام شده، مهلت واگذاری این اوراق تمدید شده و پیش بینی میشود تمام ۱۳۰ هزار میلیارد ریال جذب شود. در همین حال در قانون بودجه امسال نیز طبق بندهای مختلف تبصره ۵ اسناد خزانه مختلفی دیده شده است.
از آنجا که بورس اعلام کرده ظرفیت پذیرش اوراق اسناد خزانه را ندارد؛ در نتیجه پیش بینی می شود که اوراق جدید منتشر شده نیز به سرنوشت اوراق قبل دچار شود با این تفاوت که یک اتفاق بدتر نیز برای اوراق جدید خواهد افتاد، از آنجا که بانک مرکزی طبق تفاهمی با بورس به بانک عامل ابلاغ کرده است که دیگر اجازه انجام نقل و انتقال اوراق را ندارد لذا با اجرای این بخشنامه دریچه نقدشوندگی اوراق اسناد خزانه بسته خواهد شد.